Pavlina moka


Pri nas doma že od nekdaj, večkrat na teden, diši po domačem in sveže pečenem kruhu, ki ga pripravlja naša babi Pavla. Brez recepta in tehtnice ji uspe vedno pripraviti izvrsten domač kruh. Zato ime - Pavlina moka
Pavlina moka je mešanica na kamen mletih mok, ki so namenjene temu, da lahko doma pripravite svoj zdrav in slasten kruhek. Pavlica (kot ji rečemo) je sestavljena iz pirine, ržene in pšenične moke. Vse moke so polnovredne, kar pomeni da se minerali in hranljive snovi, iz luske semena, ohranijo. Vso moko meljemo na naši kmetiji po starem načinu mletja na kamen
 

Pripravite svoj Pavlin kruhek

Sestavine:
- 1 kg Pavline moke
- 600 ml vode
- 1 kocka kvasa (42 g)
- 50 ml sončničnega olja
- 2 čajni žlički soli

Postopek:
1. V skodelico nadrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja, vodo in malo moke, tako da dobimo gosto zmes. Premešamo in pustimo, da na toplem vzhaja 10 do 15 min.
2. V skledi zmešamo moko in sol. V moko naredimo jamico v katero
dodamo kvas in olje. Vse skupaj premešamo.
3. Nato dodamo vodo in iz vseh sestavin zamesimo testo. Po potrebi dodajamo moko.
4. Testo gnetemo toliko časa, da se testo lepo loči od rok.
5. Testo pustimo vzhajati 30 do 40 min.
6. Iz vzhajanega testa oblikujemo štruco ali hlebec in pustimo, da ponovno vzhaja na pekaču 10 do 15 min.
7. Pečico segrejemo na 220 °C. Kruh pečemo 50 do 60 min. Po 10 min pečenja temperaturo pečice znižamo 200 °C