Polnovredne moke
Vsi mlevski izdelki na kmetiji so polnovredni. Ohranjamo najbogatejši del semena, ki se nahaja v ovoju.
Pavlina mokica
Pri nas doma že od nekdaj, večkrat na teden, diši po domačem in sveže pečenem kruhu, ki ga pripravlja naša babi Pavla. Brez recepta in tehtnice ji uspe vedno pripraviti izvrsten domač kruh. zato ime – Pavlina moka.
Pavlina moka je mešanica na kamen mletih mok, ki so namenjene temu, da lahko doma pripravite svoj zdrav in slasten kruhek. Pavlica (kot ji rečemo) je sestavljena iz pirine (15 %), ržene (15 %) in pšenične moke (70 %). Vse moke so polnovredne, kar pomeni da se minerali in hranljive snovi, iz lupine semena, ohranijo. Vso moko meljemo na naši kmetiji po starem načinu mletja na kamen.
Pavlin kruh
Recept za Pavlin kruhek
Sestavine:
– 1 kg Pavline moke
– 600 ml vode
– 1 kocka kvasa (42 g)
– 50 ml sončničnega olja
– 2 čajni žlički soli
Postopek:
1. V skodelico nadrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja, vodo in malo moke, tako da dobimo gosto zmes. Premešamo in pustimo, da na toplem vzhaja 10 do 15 min.
2. V skledi zmešamo moko in sol. V moko naredimo jamico, v katero dodamo kvas in olje. Vse skupaj premešamo.
3. Dodamo vodo in oblikujemo testo. Po potrebi dodamo moko.
4. Testo gnetemo toliko časa, da se lepo loči od rok.
5. Testo pustimo vzhajati 30 do 40 min.
6. Iz vzhajanega testa oblikujemo štruco ali hlebec ter pustimo, da ponovno vzhaja na pekaču dodatnih 10 do 15 min.
7. Pečico segrejemo na 220 ° C. Kruh pečemo 50 do 60 min. Po 10 min pečenja temperaturo znižamo na 200 ° C.
Moke in zdrobi
Ponujamo vam:
– ajdova moka
– polnovredna pšenična moka
– polnovredna pirina moka
– polnovredna ržena moka
– koruzna moka
– polnovredni pošenični zdrob